Landgoedeigenaren leggen al sinds vroeger af aan fraaie tuinen aan rondom hun woningen. De keuze van beplanting ging altijd gepaard met de gedachte “Wat van ver komt, is lekker”. Zo moesten er bijzondere planten en bloemen komen die bij de buurman niet te vinden zijn. De beplanting werd dus van ver gehaald, zoals uit Zuid Europa, Turkije of zelfs nog verder weg. Wat recenter in onze geschiedenis werd ontdekt dat ook Nederland beschikte over mooie plantsoorten die geschikt waren voor het opfleuren van onze tuinen. Zo werden er veel soorten ontdekt in de bossen van Zuidoost Nederland. Deze planten zijn ondertussen goed ingeburgerd en zijn dan ook in vele tuinen terug te vinden.
Zo staan er ook in de Botanische Tuin veel statige planten. Het zijn veelal bijzondere bol- of knolgewassen. Officieel is de lente nog maar pas begonnen, maar dankzij het goede weer is voor veel planten de lente al eerder gestart. Alle statige voorjaarsbloemen staan dan ook al in bloei. Vingerhelmbloemen, hondstanden, sleutelbloemen, lenteklokje, enzovoorts. Allemaal planten die al volop van de lente genieten.
Dankzij de vroege lente kunnen we al vroeg in het jaar genieten van deze statige planten. Zo kunnen we van meer genieten dan enkel de kunstbloemen. De Witte bosanemonen zorgen bijvoorbeeld voor een prachtig bloementapijt langs de wandelpaden. Maar ook andere prachtige lente planten zijn al terug te vinden in onze natuur.
Op zondagmiddag 30 maart vindt er, net zoals elke laatste zondag van de maand, weer een themawandeling plaats door de Botanische Tuin van Nijmegen.