Je weet al welke producten je in je eigen webwinkel wilt gaan verkopen en je bent op zoek naar een manier om gemakkelijk en snel, zonder al te veel geld te moeten investeren, een webwinkel te starten.
Een eigen webwinkel starten hoeft helemaal niet zo duur te zijn als je in eerste instantie zult denken. Natuurlijk kun je een webwinkel op maat laten bouwen maar deze optie vergt een behoorlijke investering. Dit kan ook anders. Hoe begin ik een webwinkel lees je in dit artikel. In dit artikel gaan wij ervan uit dat je een ondernemersplan hebt gemaakt en dat je een marktonderzoek hebt gedaan naar de mogelijke verkoop van je producten. Op die manier loop je minder risico dat er helemaal geen markt is voor de producten die je online wilt verkopen in je webwinkel.
Domeinnaam
Hoe begin ik een webwinkel start met een domeinnaam. Je kunt deze domeinnaam zelf aanvragen via internet bij SIDN. SIDN is een organisatie die voor Nederland sinds 1996 de .nl domeinen beheert. Naast de registratie en de uitgifte van domeinnamen, zorgt SIDN ervoor dat internetgebruikers over de hele wereld op ieder gewenst moment bij het domein terecht kunnen. Op de website van SIDN kun je ook kijken of een domeinnaam al geregistreerd is. Heb je geen zin om dit zelf te regelen? Geen nood want bij de meeste aanbieders van webwinkel software kun je dit laten doen.
Hoe begin ik een webwinkel: Online webwinkel software
Op de vraag “hoe begin ik een webwinkel zonder een forse investering te hoeven doen”, is een eenvoudig antwoord: Met online webwinkel software. Online webwinkel software is een erg handige en voordelige manier om snel en voordelig een webwinkel te beginnen.
Stap 1 – Registratie
Je maakt een account aan en registreert jezelf bij de webwinkel software aanbieder. Vervolgens geef je aan welke domeinnaam je wilt. Je hebt dan de keuze dit te laten verzorgen door de software aanbieder.
Stap 2 – Design
Nu kun je kiezen voor een design. Je hebt de keuze uit een aantal standaard sjablonen, maar je kunt ook een sjabloon zelf maken en deze uploaden, zodat je webwinkel een persoonlijke uitstraling krijgt. Indien je start met een standaard sjabloon, kun je dit later altijd nog wijzigen.
Stap 3 – Betalingssysteem
Als je een webwinkel begint, wil je graag verkopen. Hiervoor is het belangrijk dat jouw klanten online kunnen betalen. De meest gangbare betaalsystemen in Nederland zijn paypal en Ideal. Binnen de webwinkel software krijg je de keuze om te kiezen voor één of beide betaalsystemen.
Stap 4 – Invoeren van je producten
Je hebt nu een lege webwinkel op het door jouw gekozen domein met een betalingssysteem. Maar zonder producten in je webwinkel kun je niets verkopen. Je zult dus de producten die je op internet wilt aanbieden moeten invoeren in de webwinkel software. Afhankelijk van de hoeveelheid producten waar je mee wilt starten, kost dit natuurlijk wel wat tijd. Koop jij je producten in bij een groothandel? Dan heeft de webwinkel software waarschijnlijk een koppeling met je groothandel ingebouwd. Dit zorgt ervoor dat jij de producten niet zelf hoeft in te voeren en dat bespaart mooi tijd, zodat jij je bezig kunt houden met andere zaken.
Stap 5 – Koppeling met boekhoudpaketten
In het begin is de administratie wel handmatig te behappen en is het misschien niet direct noodzakelijk om een koppeling met je boekhoudpakket te maken. Toch is het handig om direct een koppeling met je boekhoudpakket te maken, zodat je vanaf het begin alle gegevens automatisch in je administratie krijgt te staan. De meeste webwinkel software heeft standaard de mogelijkheid voor een koppeling met de meest gangbare boekhoudpaketten. Veel voorkomende boekhoudpaketten zijn: King, Exact en Snelstart. Deze koppeling bespaart je in de toekomst veel tijd.
Je webwinkel staat online
Na het volgen van de voorgaande 5 stappen, staat je webwinkel online en ben je klaar om geld te gaan verdienen.
Hoe begin ik een webwinkel en hoe zit het fiscaal en met wettelijke regels?
Ga je een webwinkel starten, wordt je aangemerkt als ondernemer en heb je een BTW nummer en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig. Voor meer informatie over dergelijke zaken kun je de website van de MKB servicedesk of de website van de belastingdienst bezoeken. Hier vind je meer informatie over fiscale en wettelijke regels.
Samenvatting en conclusie
Als je weet welke domeinnaam je wilt, je hebt een BTW nummer aangevraagd en je hebt je ingeschreven bij de kamer van koophandel, kun je eenvoudig online een webwinkel beginnen. Het antwoord op de vraag “hoe begin ik een webwinkel” is: In 5 simpele stappen.