Vorige maand heeft NASA voor de allereerste keer een videoboodschap in hd naar aarde gestuurd van het Internationaal Space Station, oftewel ISS. De boodschap was heel toepasselijk, namelijk ‘Hello World’. De transmissie ging via een laser naar onze aardkloot en bereikte ons zelfs al in 3,5 seconde. De boodschap heeft in die luttele seconden maar liefst 420 kilometer afgelegd. Normaal gesproken werden boodschappen via radiogolven naar onze aarde overgebracht en duurde het minimaal 10 minuten voordat ze ons bereikten.
Vernieuwen
NASA heeft met deze laserboodschap in hd een nieuw hoofdstuk aangesneden in de ruimtecommunicatie. Het experiment genaamd Optical Payload for Lasercomm Science (OPALS) is succesvol geweest. NASA is altijd bezig met het vernieuwen van methodes om steeds sneller te kunnen communiceren tussen de aarde en ruimtestations-en vaartuigen in ‘ceep spece’. Het was uiteraard al lang mogelijk om date te transporteren naar aarde vanuit de ruimte, maar daar zat een enorme vertraging op. Bij grote bestanden lukte het sowieso niet.
Via via
Op Mars rijden er al een tijd lang Marsrovers rond om de rode planeet te verkennen. De data die zij verzamelen worden via een omweg naar aarde gestuurd: het komt eerst terecht bij een Marssatelliet. Deze draait rond om Mars en stuurt de data op zijn beurt weer, in opdracht van de Marsrovers, naar de aarde. In totaal duurt dit 8 minuten voordat het de aarde heeft bereikt. Het gaat dan om 60 megabits. Het kan ook rechtstreeks naar de aarde worden geseind, maar dat zal zo’n 1,5 tot 5 uur in beslag nemen. De accu’s van de Marsrovers zullen daar niet blij mee zijn.
Precisiewerk
Er komt veel precisiewerk bij kijken, omdat het Internationaal ruimtestation met 28.000 kilometer voorbij raast in een baan om de aarde. De data wordt via een laser op een schotel overgebracht en moet dus precies op het ding richten. Het is hetzelfde alsof je lopend met een laserpen op het einde van een haartje moet richten. Tien meter verderop!
De laser is een ideale manier om data te transporteren. Hij wordt ook voor veel andere doeleinden gebruikt: denk daarbij aan ogen laseren of laserontharing. Wat moeten we toch zonder de laser?