Als allereerst moet je er zeker van zijn dat je een nekhernia hebt. Soms denken mensen dat ze onterecht een nekhernia hebben omdat ze bepaalde symptomen van de aandoening herkennen en daardoor schieten ze in de stress. Probeer rustig te blijven zolang een dokter de diagnose nog niet heeft. Nekklachten hoeven niet altijd te duiden op nekhernia. Het kan ook komen door overbelasting, verrekking of juist onderbelasting.

Diagnose

Als de diagnose nekhernia is gesteld is het zaak om er iets aan te doen. Je moet het in ieder geval niet verwaarlozen en proberen te onderdrukken. Dan maak je het alleen maar erger. In de meeste gevallen zal de huisarts zeggen dat je rust moet houden en moet werken aan je herstel. Dit herstel bestaat meestal uit het bezoeken van een fysiotherapeut en aldaar oefeningen doen. Vaak wordt dit rustig opgebouwd. In de meeste gevallen moet je ook thuis deze oefeningen doen om er voor de zorgen dat je nek niet stijf wordt.

Nekhernia oefeningen

Als je ondanks oefeningen last blijft houden van een nekhernia kun je verder gaan kijken. Een operatie kan een optie zijn als de pijn hevig is en er weinig uitzicht is op verder herstel. Wel moet je beseffen dat de meeste mensen genezen met behulp van rust en fysiotherapie. Het gaat hierbij om 70 tot 80% van de gevallen. Als de klachten fysiotherapie en rust blijven aanhouden adviseert een neurochirurg binnen 7 maanden alsnog te opereren. Lang wachten is namelijk ook niet goed, omdat dit kan leiden tot een langere herstelperiode.

Operatie

Als een operatie noodzakelijk is gaat er eerst goed onderzoek vooraf. Aanvullend onderzoek kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Als iemand moet worden geopereerd wordt deze persoon goed voorgelicht over wat de gevolgen van een operatie kunnen zijn, wat er moet gebeuren, wat er gaat gebeuren en hoe de herstelperiode achteraf zal gaan verlopen.