Veel Nederlanders stellen goede zorg op prijs. Zoals de zorg van Zorginstelling Helmond. Helaas is er ondanks alle goede zorg toch een moment dat u ten overlijden komt. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat uw testament goed in orde is en dat er geen ruzie’s of andere nare dingen gebeuren na uw overlijden.

Veel mensen regelen weinig betreffende het testament. Hierdoor kan de fiscus er met uw geld vandoor gaan.
Miljoenen testamenten zijn lang geleden opgesteld, terwijl de regels intussen behoorlijk zijn veranderd. Zo’n 3,5 miljoen akten in het Centraal Testament Register zijn ouder dan tien jaar, terwijl het erfrecht op 1 januari 2003 flink is gewijzigd. Intussen kan er een vervelende schoonzoon zijn opgedoken of kunnen relaties veranderen.

Gemiddeld vinden er per jaar 125.000 tot 150.000 registraties van testamenten plaats. Het is belangrijk dat mensen hun gegevens regelmatig controleren en alles up-to-date houden. Soms wijzigt namelijk de wetgeving en soms veranderen ook de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Op 1 januari 2010 is bijvoorbeeld de Successiewet sterk gewijzigd.

Erfgenamen

Erg belangrijk bij samenwonende partners, (on)gehuwde personen zonder kinderen en bij stiefkinderen. Bij samenwoners erft de partner bijvoorbeeld niet automatisch, maar ouders, broers en zussen van de overledene. Wanneer samenwoners elkaar tot erfgenaam willen benoemen, dan moet dit in je testament staan. Ook erven de kinderen van uw partner niet automatisch uw bezittingen.

Erfbelasting

Wanneer iemand overlijdt krijgen de erfgenamen te maken met een zogenaamde erfbelasting. Bij bijzondere bepalingen kan worden geregeld dat bij het overlijden van de eerste ouder al veel van het vermogen op papier bij de kinderen terecht komt. Zo hoeven zij niet twee keer erfbelasting over hetzelfde vermogen te betalen.

Voogdij

Wanneer u minderjarige kinderen hebt kan het geen kwaad om in uw testament een voogd te benoemen. Dan ontstaat er na uw overlijden geen onduidelijkheid over wie de zorg van uw kinderen overneemt.

Executeur

Om de afwikkeling van het nalatenschap te vereenvoudigen is een het handig om een executeur te benoemen. Bij uw overlijden regelt hij de financiële afwikkeling en de verdeling van de bezittingen.

Uitsluitingsclausule

Door een uitsluitingsclausule wordt en blijft alles wat de erfgenamen verkrijgen hun privébezit. Ook bij een eventuele scheiding. Het kan namelijk voorkomen dat de helft van uw erfenis bij een echtscheiding bij een ex kan belanden.