In Nederland is een motorverzekering een wettelijk verplichte verzekering, net zoals de autoverzekering. Ben je de eigenaar van een motor, dan ben je dus verplicht om een verzekering af te sluiten waarmee in ieder geval alle schade wordt gedekt, die (de bestuurder van) de motorfiets in het verkeer aan andere personen of voertuigen veroorzaakt.
Omdat deze verzekering wettelijk verplicht is, heet deze motorverzekering een WA motorverzekering (WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid); hierdoor hebben alle verkeersdeelnemers de garantie dat ze een schadevergoeding ontvangen zodra ze – door de schuld van een (andere) motorbestuurder – schade lijden.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er schade aan de eigen motor ontstaat, en/of fysieke schade aan de motorrijder of bijrijder. Dit risico kan je verzekeren door te kiezen voor een motorverzekering met een ruimere dekking. Let wel, kán. Het is namelijk niet verplicht. Kies je voor een ruimere dekking en ontstaat er schade aan de eigen motor – veroorzaakt door een ander of door de motorrijder zelf -, dan kan de verzekering aangesproken worden om deze schade te vergoeden.
Wat precies onder de dekking valt van de motorverzekering hangt af van de gekozen verzekeringsmaatschappij en de gekozen vorm van verzekering.
Het kiezen van de juiste motorverzekering
Bedenk ten eerste welk type motorverzekering het beste bij je past, daarna moet je nog kiezen uit een groot aantal verzekeraars en producten. Er bestaan namelijk zeer grote premie verschillen. Op internet vind je hier veel informatie over, denk bijvoorbeeld aan de diverse vergelijkingssites. Online motorverzekering vergelijken loont dus zeker de moeite en kan je zeker veel premie besparen, hetgeen zeker in deze economische zware tijden zeer welkom is.
Waarom sluit je een motorverzekering af?
Je motor verzekeren is, zoals bovenstaand al vermeld, het is verplicht in Nederland, maar dit is niet de enige reden waarom je een motorverzekering moet afsluiten. In Nederland rijden ongeveer 600.000 motoren rond. Uit onderzoek is gebleken dat verhoudingsgewijs motorrijders vaker bij ongevallen betrokken zijn dan autorijders.
Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de overige weggebruikers motoren vaak niet goed zien en dit komt weer doordat motoren verhoudingsgewijs kleiner, sneller en wendbaarder zijn waardoor ze vaak te laat opgemerkt worden door het overige verkeer.
Denk ook aan het feit dat bij ongevallen met motoren de fysieke schade aan de motorrijder (en opzittende) vaak veel groter is dan bij auto’s.
Meer informatie? Ga naar www.verzekering.nu