Een gemiddelde huishouding in Nederland krijgt doorgaans één keer in de acht a tien jaar met een rioolverstopping te maken.

Rioolverstoppingen

Dit is een gemiddelde en het betekend dat er huishoudens zijn die nooit last krijgen van een verstopping, maar ook dat er huishoudens zijn die bijna jaarlijks last hebben van een verstopt riool. De belangrijkste reden van verstoppingen zijn niet goed aangelegde rioleringen en rioleringen die aan vervanging toe zijn. Daarnaast spelen het ingroeien van wortels, het aanzetten van vet en teveel toiletpapier een belangrijke rol.
Bij dergelijke rioolverstoppingen kunt u natuurlijk direct bellen met een onderhoudsbedrijf, maar er zijn ook een aantal zaken wat u zelf kunt doen om toekomstige rioolverstoppingen te voorkomen.

 

Tips en maatregelen

Een rioolverstopping is natuurlijk niet altijd te voorkomen maar er zijn wel een aantal maatregelen om de kans op een verstopping sterk te reduceren.
Hieronder vind je een aantal handige tips en trucs zodat je de kans op rioolverstoppingen in je huis zo veel mogelijk kunt reduceren tot een absoluut minimum.

  • Gooi nooit afval in de afvoeren van de spoelbak of het toilet. Dus geen vet, eten, sauzen of ander afval. Gaat er per ongeluk toch een keer wat afval in de afvoer, spoel dit dan met veel water na.
  • Spoel niet teveel wc papier door het toilet. Ontstaat er een verstopping in het toilet, probeer dan met een ontstopper het toilet te ontstoppen en trek nadien twee keer door, zodat er voldoende water door het toilet stroomt en het toiletpapier minder kans krijgt om elders in de rioolbuizen vast te komen zitten.
  • producten als inlegkruisjes, tampons, luiers en natte doekjes zijn de belangrijkste redenen voor verstoppingen in het toilet. Plaats dus een prullenbak(je) naast het toilet.
  • Pas op met flessendoppen van schoonmaakmiddelen. Deze kunnen gemakkelijk in het toilet vallen, als u bezig bent met schoonmaken en in de rioolbuis van het toilet blijven hangen omdat er lucht in de dop komt.
  • Doucheafvoeren en wasbakken raken vaak verstopt door met name haar wat  het siffon gaat vastzitten. Maak dus regelmatig het siffon schoon.
  • Pas op met agressieve ontstoppingsmiddelen. Lees goed de gebruiksaanwijzing zodat u op de juiste wijze het product toepast. Bij een verkeerd gebruik kunnen deze middelen de verstopping alleen maar verergeren.
  • Laat altijd de emmer in de put zitten. Dit emmertje functioneert onder andere als stankafsluiter en het filtert groter afval, zodat dit niet in het riool komt. Maak dus regelmatig de emmer van de afvoerput schoon.
  • Een vaatwasmachine en een wasmachine zijn meestal de veroorzakers van een verstopt riool door vet en zeep. Het verdient wel de aanbeveling om waspoeder te gebruiken in plaats van vloeibare wasmiddelen in de vaatwasser en de wasmachine.

Mochten binnen uw woning alle rioleringen verstopt zitten, bel dan de gemeente. De kans is dan groot dat de verstopping in het gemeenteriool zit en in dergelijke gevallen zal de gemeente het riool ontstoppen, zonder kosten voor u. Als u alle voorgaande tips en trucs benut, kan het toch voorkomen dat u een riool verstopt krijgt. In ieder geval helpen ze riool verstoppingen voorkomen.