Koude warmte opslag in de bodem wordt steeds vaker toegepast bij onroerend goed. In dit artikel wordt koude- warmteopslag nader bekeken.
Milieu
De voordelen voor het milieu en energiebesparing van bodemenergie zijn enorm. Koude warmte opslag is bodemenergie en wordt in Nederland steeds meer in de nieuwbouw van onroerend goed gebruikt. Koude warmte opslag wordt meestal afgekort als KWO. Omgedraaid wordt ook wel warmte koude opslag afgekort WKO gebruikt. Bij dit type bodemenergie wordt thermische energie diep opgeslagen in de bodem. De betekenis van thermische energie is de bewegingsenergie van moleculen, die wanneer de temperatuur toeneemt, zal stijgen. Door het gebruik van een warmte- en koudepomp kan onroerend goed, zoals bijvoorbeeld woningen en bedrijfsgebouwen met deze bodemenergie worden verwarmd maar ook worden gekoeld. Deze bodemenergie wordt tegenwoordig steeds meer toegepast in bijvoorbeeld particuliere huizen en bedrijfsgebouwen.
Besparing
Door het slim gebruik maken van bodemenergie door het opslaan van warmte en koude in de bodem zijn aantrekkelijke besparingen op de energiekosten mogelijk van dertig procent tot tachtig a negentig procent mogelijk. De hoogte van de besparing op de energienota wordt mede bepaald door het soort bodem tezamen met de hoeveelheid gevraagde kou of warmte in het vastgoed. Door het opslaan van het koude water in de bodem en deze vervolgens gedurende de zomer uit de buffer in de bodem omhoog te pompen door de leidingen binnen het gebouw, is er gedurende de gehele zomer in het gebouw koeling. Door op deze manier gebruik te maken van bodemenergie is het gebruik van een koelmachine bijna niet of geheel niet nodig. Omgekeerd kan het warme water, opgeslagen in de bodem, tijdens de winter omhoog worden gepompt door de leidingen van het gebouw om deze te verwarmen.
Installatie
Voor de installatie van dit systeem, moet een gat in de bodem worden geboord. De buffer in de bodem is normaal dertig tot honderdvijftig meter diep. Het koude water of warme water in deze buffer blijft heel lang koud of warm omdat de buffer op deze diepte, door de isolerende werking op deze diepte, geen koude of warmte kan afgeven. Afhankelijk van de benodigde capaciteit in het onroerend goed kan een extra buffer in de bodem worden geboord voor voldoende aanvoer van koud water of warm water.
Bodemenergie brancheorganisatie
De brancheorganisatie voor bodemenergie in Nederland is Bodemenergie NL. Bodemenergienl.nl is een brancheorganisatie voor bedrijven en organisaties die te maken krijgen met bodemenergie. Onze overheid wil het duurzame gebruik van energie en water stimuleren. Het gebruik van bodemenergie, zoals koude warmte opslag, zal hieraan naar verwachting op den duur een goede bijdrage aan gaan leveren.
Voordelen van bodemenergie
- Een koude warmte installatie geeft een lagere energienota
- Het gebruik van dit type bodemenergie geeft een lagere uitstoot van schadelijke gassen voor het milieu
- De benodigde ruimte dit systeem kleiner
- Deze installatie produceert minder geluid
Nadelen van bodemenergie
- De investering voor een koude warmte installatie is hoger dan een traditionele installatie
- De installatie met regeling is ingewikkelder
- Er is een vergunning nodig
- In bestaand onroerend goed is het nadien bewerkelijker een installatie te bouwen
Samenvatting
Bij nieuwbouw en bij bestaand onroerend goed, kan het gebruik van bodemenergie zeker de moeite waard zijn. De investering in bodemenergie wordt door de besparing op de energiekosten na verloop van tijd terugverdient. Als we in de berekening de toekomstige stijging van de kosten van energie meerekenen, zal de verdientermijn van de investering in bodemenergie nog aanzienlijk lager worden.