“Recessie recessie recessie”. Het woord vliegt ons de laatste tijd om de oren. Overal rondom ons heen zijn de gevolgen ervan zichtbaar en te voelen. Steeds meer panden komen leeg te staan, werknemers worden ontslagen, kinderen worden van het kinderdagverblijf afgehaald en reorganisatie wordt in sommige gevallen wel vaker dan eenmalig uitgevoerd. De economie daalt in een diepere put dan ooit tevoren. Met name na de hoogtijdagen komt dit hard aan. Nu het voor een ieder moeilijker wordt om rond te komen is het goed om te weten dat er insolventierecht, consumentenrecht en de leegstandwet in uw voordeel kunnen werken. Hoe? Dat zal per recht nader toegelicht worden.
Insolventierecht is belangrijk voor u, als u een ondernemer bent die uw zaak, niet meer boven water kan houden. Het kan namelijk zo zijn, dat u als afnemer de afgenomen producten niet kunt betalen aan uw leverancier. Het kan ook zijn dat andere bedrijven, waar u uw diensten of personeel aan hebt geleverd, u niet kan betalen. Verschillende bedrijven zijn momenteel failliet gegaan. Stel dat u met deze bedrijven samenwerkte en dat het zo voor u onmogelijk wordt, om met de financiële stress die dit veroorzaakt, de zaak draaiende te houden. Grote kans dat u veel moeite heeft, om uw eigendommen terug te krijgen, van bedrijven die failliet zijn gegaan in deze moeilijke tijd. Insolventierecht neemt deze voorbeelden onder zijn hoede. Insolventierecht helpt u om aan financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Bemiddeling, akkoorden en schuldenregelingen kunnen voor u een uitweg vormen. De rechten hierbinnen staan beschreven in het insolventierecht. Met het insolventierecht kunt u schade in faillissementssituaties beperken. Voor meer informatie en advies kunt u terecht bij insolventiespecialisten.
Consumentenrecht is meer van toepassing op de mensen die geen eigen bedrijf hebben. De consumenten van de maatschappij kunnen voordelen halen uit het consumentenrecht. Dit is weer goed om mee te nemen, wanneer u bijvoorbeeld iets koopt van een bedrijf dat failliet gaat. Er bestaat een kans dat het bedrijf uw bestelling niet meer kan leveren, terwijl u wel heeft betaald. Wat dan? Bent u dan het geld kwijt of heeft u nog rechten die in deze situatie in uw voordeel werken? U heeft het recht binnen het consumentenrecht, dat u zodra u de koopprijs op tijd heeft voldaan, dat de verkoper het product tijdig levert. Wanneer de verkoper hier niet aan voldoet heeft u een zaak. Wanneer u zich aan de regels houdt binnen het consumentenrecht is de verkopende partij verplicht aan uw gerechtvaardigde verwachtingen te voldoen. Consumentenrecht neemt ook vraagstukken in behandeling die meekomen met algemene voorwaarden, gebrekkige producten en garantie. De consument wordt door de verschillende wetten binnen het consumentenrecht beschermd.
Leegstandwet kan tijdens leegstand voordelen bieden
Er zijn rechten besproken die voordelig zijn, voor de werkgever en consument. Nu kunt u als particulier uw voordeel opdoen met de leegstandwet. Alhoewel de leegstandwet ook opgaat voor bedrijven. Vele mensen in Nederland voelen het effect van de recessie op hun maandlasten. Maandlasten worden steeds moeilijker te betalen, wanneer mensen in loon en uren achteruit gaan door de verslechterde economie. Een belangrijke maandlast is het betalen voor de woning. De vorm van huur of hypotheek kan een zware beproeving worden, wanneer u uw baan verliest. Omdat u niet de enige bent momenteel en veel mensen ervaren dat zij niet voldoende inkomen hebben, om hun vaste lasten te betalen, zijn er velen die op zoek zijn naar een goedkoper woonalternatief. Samen met de strakkere regels van banken rondom leningen en hypotheken is de woningmarkt in prijs gedaald. Dit betekend dat huizen, die in de hoogtijdagen gekocht zijn de hoofdprijs hebben betaald, wanneer u dit vergelijkt met de prijs die ze tegenwoordig kunnen vragen. Samen met dit gegeven is het zo, dat de huizen tegenwoordig in mindere mate worden verkocht. Het aanbod te koop aangeboden huizen is momenteel groot en door de recessie hebben veel potentiële kopers niet de financiële middelen om de markt door te laten gaan. Een uitkomst kan zijn als verkoper dat u een huis tijdelijk in de verhuur gooit. Dit staat beschreven in de leegstandwet als mogelijkheid. Een uitkomst van deze leegstandwet is, dat u op deze manier een deel van de vaste lasten kunt overbruggen door middel van een nieuw soort inkomen, de huur.